Hoppa till huvudinnehåll

Läromedlets struktur och funktionalitet för den studerande

Hur använder jag mitt läromedel? Vilka egenskaper har detta ?

Uppdaterad för mer än 3 år sedan

Användarens sida (Sidan Min grupp)

På din hemsida hittar du alla läromedel du har i bruk. Grupper som är i aktivt bruk kan du se via mellanbladet "Mina grupper". Grupper som inte längre är i aktivt bruk, kan döljas med kugghjulet i grupprutans nedre högra hörn. Grupperna försvinner inte. De kan aktivera senare. Man hittar dem via mellanbladet "Dolda grupper". Mera detaljerat om detta nedan.

Du kan ansluta dig till en ny grupp genom att fylla i nyckelkoden du fått av din lärare i den gulfärgade ovalen till höger på sidan. Om läraren delat ut nyckelkoden per epost, kan du kopiera in den för att undvika felinmatning. Rätt inmatad kod leder till att rätt läromedel och rätt grupp aktiveras.


Grupprutorna

De enskilda grupprutorna har en bild och visar en del information.


Grupprutan på bilden visar gruppens namn sådan läraren valt det, läsåret gruppen är aktiv, ett kommande prov med datum och klockslag, antalet obesvarade tilldelade uppgifter (4 stycken markerade med orange färg) och det nämnda kugghjulet. Ett klick på pennan vid den orangefärgade "uppgiftscirkeln" öppnat mera information om uppgifterna som ska besvaras.

Vad händer då en grupp döljs

Alla grupper du aktiverar med din nyckelkod, kan ses upp på hemsidan. När du är klar med arbetet i gruppen, kan du dölja den. Det sker så att du trycker på kugghjulet och väljer "Dölj". Gruppen flyttas då till fliken "Dolda grupper". Det här påverkar inte gruppens innehåll. Gruppens ruta flyttas bara undan, så att hemsidan blir tydligare att jobba med.

Om du senare vill att gruppen ska ses på framsidan på nytt, kan du söka rätt på den via fliken "Dolda grupper", trycka på kugghjulet igen och välja "Återställ till synlig".


Gruppens framsida

Om du klickar på grupprutan, öppnas gruppens framsida.

Här ser man antalet oklara uppgifter läraren tilldelat, kommande prov och eventuell kamratutvärdering. Du ser också en anslagstavla där läraren kan meddela om aktuella saker under studieperiodens gång.

Baserar sig på läromedlet -lådan visar det läromedel gruppens baserar sig på. Läraren kan ha gjort begränsningar eller tillägg, men här kan man studera det ursprungliga läromedlet.

Ladda ner pdf-knappen ger en möjlighet att få en kopia av läromedlet i pdf-format. Du kan välja olika alternativ för hur mycket av materialet som ska nerladdas. Med en kopia av läromedlet kan du studera det utan nätförbindelse. Du kan också skriva ut en papperskopia om du vill. Läraren kan välja om lärarguiden ska finnas med (borde inte delas ut åt studerande). Vidare kan man välja om uppgifter, innehållsförteckning, extra information, bilder och inbäddat material ska inkluderas.

Övre verktygsbalken

Den övre verktygsbalken (som beroende på skärminställningar i bland hamnar på sidan om skärmen) är alltid tillgänglig, oberoende på var i läromedlet du befinner dig.

  • Gruppens namn ses hela tiden och gör att du lättkommer åt hemsidan:

  • Utvärdering leder till en sida där du kan se dina studieprestationer. Där visas information om uppgifter, prov, kamrat- och självutvärdering. Du hittar också kunskapsdekaler, som visar vilka dina speciella färdigheter är.

  • Alla anteckningar gör det möjligt för dig att se de anteckningar du gjort kapitelvis. Också understreckningar med kommentarer visas.

  • Diskussioner visar ett sammandrag av gruppens diskussioner.


Innehållsförteckningen

Innehållsförteckningen visas på skärmens vänstra sida och kan öppnas via ikonen

Det går också att fästa innehållsförteckningen vid sidan, så att den alltid är synlig. Der sker med "stiftet":


Innehållssidorna

Du kan justera sidornas utseende med knapparna uppe till höger. En sida kan indelas i två spalter. I vänstra spalten ser du kapiteltexten. I den högra kan du välja mellan kapitlens mål, uppgifter, självutvärdering, anteckningar och diskussioner. Läraren kan också öppna en lärarguide här. I språkläromedel kan man koppla på ordlistor..

Du kan göra inställningar med verktygen till höger på arbetsbalken. (till exempel när det gäller uppgifter eller anteckningar). Du kan välja att arbeta med ett helskärmsläge. Du kan också stänga av den högra arbetsrutan och koncentrera dig bara på läromedlets bastext. Olika läsvyer för uppgifter erbjuds också..


När du arbetar med läromedlets innehåll, kan du välja mellan tre olika inställningar: lästillstånd, markeringstillstånd eller avlyssningstillstånd. På övre verktygsbalken hittar du en ikon som gör det möjligt att välja mellan dessa. Avlyssnings-tillståndet är inte aktiverat i alla läromedel. Det saknas i matematik och de naturvetenskaper där formler är en utmaning. Av tekniska skäl måste man aktivt välja mellan tillstånden. Det kan till exempel skapa problem om man samtidigt vill lyssna på materialet och göra anteckningar i det. Om man vill göra anteckningar och kommenterade understreckningar, ska "Markera" väljas.


Speciella innehåll och extra information

I innehållet finns olika typer av "färgade rutor" avsedda för information som kan öppnas vid behov, extra information/fördjupning och sammandrag. I kapitlets slut finns också möjligheter för läraren att lägga till "Extra innehåll" för en eller flera grupper. Också studerande kan göra bidra till det extra materialet om läraren vill ha det så. Det finns också en möjlighet att jobba med "Gruppens gemensamma innehåll". Då kan gruppmedlemmar bidra till et gemensamt material, till exempel om grupparbeten ska redovisas.

Fick du svar på din fråga?