Studeon oppimateriaalien sisältöjä voi lukea ja niihin voi tehdä merkintöjä. Useimpia sisältöjä voi myös kuunnella ja käyttää opiskellessa erilaisia lukemisen apuvälineitä. Lukeminen, merkintä ja lukemisen apuvälineet on teknisistä syistä jaoteltu kolmeen eri tilaan.
Lue-, Merkitse- ja Lukemisen apuvälineet -tilat
Kun käytät sisältöjä, voit valita kolmen eri tilan välillä:
lukutila,
merkintätila tai
tila, jossa voit käyttää lukemisen apuvälineitä (kuten kuuntelua).
Voit vaihtaa tilaa painamalla yläpalkin ikonia. Valitse painikkeesta, haluatko lukea sisältöjä, tehdä niihin merkintöjä vai käyttää lukemisen apuvälineitä, kuten tekstin kuuntelua, kohdistinta ja kääntäjää. Lisätietoa merkintätilan käytöstä löydät täältä ja lukemisen apuvälineiden monipuolisista mahdollisuuksista täältä.
Lukutila
Lukutilassa voit maalata tekstiä esimerkiksi kopioidaksesi sen ilman, että siitä muodostuu merkintää.
Merkintätila
Merkintätilassa voit tehdä tekstiin tai kuviin korostuksia, kommentteja tai muistiinpanoja. Käytössäsi on useita eri värejä, eli voit päättää merkitä tietyt asiat valitsemillasi väreillä. Luomasi kommentit tulevat näkyviin Kaikki muistiinpanot -välilehdelle. Voit muokata kommentteja myös myöhemmin. Lue lisää merkintätilasta täältä.
Lukemisen apuvälineet -tila
Lukemisen apuvälineet -tilassa on monenlaisia tukikeinoja lukemiseen ja opiskeluun. Voit kuunnella tekstiä, kääntää sitä, käyttää kohdistinta tai siirtyä tekstitilaan. Lue lisää tilasta täältä.
Huom.! Kuuntelua ei tällä hetkellä voi valita kielissä (paitsi suomen kielessä) ja matemaattisissa aineissa. Kielissä tekstit on yleensä luettu eri aksenteilla. Puhesynteesi ei vielä toistaiseksi osaa lukea matemaattista tekstiä, kaavoja ja esim. yhdisteitä oikein.
Hakusanat
Hakusanat
kuuntelutila, merkintätila, lukutila, kuuntele, merkitse, kuunteleminen, tekstimerkinnät, puhesynteesi, tee merkintöjä, lukemisen apuvälineet