Siirry pääsisältöön

Lukemisen apuvälineet ja kuuntelu

Miten Studeon oppimateriaaleja voi kuunnella? Mitä lukemisen apuvälineitä on tarjolla? Voiko tekstin kääntää toiselle kielelle?

Päivitetty yli 2 kuukautta sitten

Ohje lyhyesti

  1. Lukemisen apuvälineet -tilan voit laittaa päälle yläpalkin vasemmasta reunasta.

  2. Tilassa voit kuunnella tekstiä (suurimmassa osassa materiaaleista), kääntää sitä, käyttää kohdistinta, vaihtaa tekstin tai taustan väriä, etsiä sanojen määritelmiä sanakirjasta tai siirtyä tekstitilaan.

  3. Studeon oppimateriaaleja voi kuunnella materiaalista riippuen joko ihmisäänellä luettuna (Soundcloud) tai puhesynteesin avulla (Readspeaker).

  4. Kielissä sekä matemaattis-luonnontieteelisissä aineissa paria poikkeusta lukuunottamatta on tarjolla kompaktimpi versio ilman kuuntelutoimintoa.


Lukemisen apuvälineet -tilan valinta

Kun käytät sisältöjä, voit valita kolmen eri tilan välillä: Lue-, Merkitse- tai Lukemisen apuvälineet. Yläpalkin vasemmalla laidalla on painike, jolla voit valita tilan. Teknisistä syistä voit valita vain yhden tilan kerrallaan käyttöön. Valitse, haluatko lukea sisältöjä, tehdä niihin merkintöjä vai käyttää lukemisen apuvälineitä.

Kuvakaappaus valikosta, jossa voi valita tilaksi joko  Lue-, Merkitse- tai Lukemisen apuvälineet

Tekstin kuuntelu

Studeon oppimateriaaleja voi kuunnella materiaalista riippuen joko ihmisäänellä äänitettynä tai ihmisäänestä luodun puhesynteesin avullla.

Ihmisäänellä luetut sisällöt tunnistat tästä ulkoasusta:

Kuvakaappaus Soundcloud-kuuntelumahdollisuudesta

Klikkaamalla sinistä toisto-painiketta voit kuunnella sisältöjä. Voit siirtyä ääniraidalla haluamaasi kohtaan klikkaamalla ääniraitaa. Jos toisto-painiketta ei näy tai sen tilalla lukee Cookie policy, kannattaa suurentaa selaimen tekstiä (näppäinyhdistelmällä ctrl ja +).

Useimmissa sisällöissä on ihmisäänestä luotuun puhesynteesiin perustuva työkalu, jonka saa käyttöön valitsemalla Lukemisen apuvälineet -tilan. Synteesiä kehitetään jatkuvasti muistuttamaan enemmän ja enemmän aitoa ihmislukijaa. Se on suunniteltu saavutettavuuden näkökulmasta tukemaan monipuolisesti digitaalisten sisältöjen käyttöä. Se sisältää kuuntelutilan lisäksi paljon lukemisen avuksi tarkoitettuja työkaluja.

Kytke ensin päälle Lukemisen apuvälineet -tila. Kuuntelu alkaa klikkaamalla Kuuntele-painiketta, joka näyttää toistettavan tekstin kohdan korostuksella. Pääset lisävalintoihin klikkaamalla Kuuntele-painikkeen vasemmalla puolella olevaa hampurilaisvalikkoa (kolme päällekäistä viivaa).

Kuvakaappaus Kuuntelutoiminnon valikosta

Voit myös maalata osan tekstistä ja kuunnella vain sen valitsemalla Kuuntele esille tulevasta valikosta.

Kuvakaappaus Lukemisen apuvälineet -tilan valikosta, kun teksti on maalattu. Valikon vaihtoehtoina Kuuntele, Sanakirja tai Käännös.

Jos materiaaleissa ei ole tarjolla kuuntelua, näyttää valikko tältä:

Kuvakaappaus Lukemisen apuvälineet -tilan valikosta, kun kuuntelua ei ole saatavilla.

Lukemisen apuvälineet

Lukemisen apuvälineet-painikkeen takaa löydät kuuntelun lisäksi myös muita lukemisen apuvälineitä.

Suurenna teksti

Valitsemalla Suurenna teksti voit asettaa toistettavan tekstin näkymään sivun alaosassa väritettynä ja suuremmalla fontilla. Voit asetuksista laittaa värityksen pois tai vaihtaa korostusvärejä. (Tarjolla vain materiaaleissa, joissa on puhesynteesi käytössä).

Tekstitila

Tekstitila-painikkeesta saat avattua pelkän tekstisisällön omaan ruutuunsa, jolloin kuvat tai muut visuaaliset elementit eivät häiritse lukemista. Voit vaihdella tekstin kokoa ja säätää tekstin näkymään koko ruudun näkymässä. Voit muuttaa fonttia sinulle sopivaksi. Lukuaineissa voit luonnollisesti myös kuunnella ruudussa näkyvää sisältöä.

Kohdistin

.Kohdistin-työkalulla voit lukea tekstiä vain yksi tai useampi rivi korostettuna - se toimii kuin digitaalinen lukutikku.

Kuvakaappaus kohdistin-työkalusta

Tekstin kääntäminen eri kielelle

Teksti on myös mahdollista kääntää toiselle kielelle. Käännöksessä käytetään apuna Googlen kääntäjää. Käännös ei siis välttämättä ole täysin alkuperäistä vastaava.

Kääntäminen tapahtuu näin:

  1. Klikkaa ensin yläpalkin painikkeesta päälle Lukemisen apuvälineet -tila.

  2. Maalaa sen jälkeen sana tai teksti, jonka haluat kääntää.

  3. Esiin tulee ponnahdusvalikko, jossa on valinta Käännös (Translate). Sama valinta löytyy myös Kuuntele-painikkeen vasemmalla puolella olevan hampurilaisvalikon takaa.

    Kuvakaappaus maalatusta tekstistä, jossa on valikot Sanakirja jaKäännös

  4. Klikkaa Käännös ja valitse kieli, jolle haluat tekstin käännettävän. Käännetty teksti avautuu erilliseen ikkunaan.

    Kuvakaappaus Käännös-valikon kielivalinnasta

    Voit säätää tekstin kokoa.

    Kuvakaappaus Lukemisen apuvälineet -tilan Käännös-valikosta, jossa on käännettynä arabiankielinen sana.

  5. Jos oppimateriaalissa on tarjolla kuuntelu, voit kuunnella myös käännettyä tekstiä painamalla Play-painiketta.

Kuvakaappaus Lukemisen apuvälineet -tilan valikosta Käännös, kun saatavilla on kuuntelu. Valikossa näkyy play-painike sekä stop-painike.



HUOM! Käyttäjän selaimessa saattaa olla sisäänrakennettuna tai lisäosalla toteutettu automaattikääntäjä. Sen käyttämistä ei normaalitilanteessa suositella Studeon alustalla. Kääntäjän on huomattu toimivan usein väärin ja se saattaa yrittää kääntää tekstiä suomesta suomeen, mikä sekoittaa materiaalin tekstin. Jos automaattikääntäjä on selaimessasi päällä, löydät tästä artikkelista ohjeet kääntäjän poiskytkemiseksi.

Sanakirja

Sanakirjan avulla voit hakea hankalille tai uusille sanoille määritelmiä.

Sanakirjaa voit käyttää näin:

  1. Klikkaa ensin yläpalkin painikkeesta päälle Lukemisen apuvälineet -tila.

  2. Maalaa sen jälkeen sana tai teksti, jonka haluat kääntää.

  3. Esiin tulee ponnahdusvalikko, jossa on valinta Sanakirja.

    Kuvakaappaus Lukemisen apuvälineet -tilan valikosta, kun teksti on maalattu. Vaihtoehtoina Sanakirja tai Käännös.

  4. Valitse Sanakirja. Määritelmä ilmestyy ponnahdusikkunaan.

Kuvakaappaus Sanakirja-ponnahdusikkunasta. Esimerkissä on määritely sana funktio.

Hakusanat

kuuntelu, kuunteleminen, readspeaker, äänikirja, kuunt, tekstin kääntäminen, käännös, S2, lukemisen apuvälineet, eriyttäminen, suomi toisena kielenä -opetus, saavutettavuus, lukuviivain, saavutettavuustyökalut, oppimisen tukeminen, käännöstoiminto, kääntäjä, saavutettavuus, tumma tila, tekstinäkymä

Vastasiko tämä kysymykseesi?