Studeon oppimateriaaleja voi kuunnella joko ihmisäänellä äänitettynä tai ihmisäänestä luodun puhesynteesin avullla. Ihmisäänellä luetut sisällöt tunnistat tästä ulkoasusta:

Klikkaamalla sinistä toisto-nappulaa voit kuunnella sisältöjä. Voit siirtyä ääniraidalla haluamaasi kohtaan klikkaamalla ääniraitaa. Jos toisto-nappulaa ei näy tai tilalla lukee "Cookie policy", kannattaa suurentaa selaimen tekstiä (näppäinyhdistelmä ctrl ja +).

Useimmissa sisällöissä on ihmisäänestä luotuun puhesynteesiin perustuva työkalu, eli kuuntelutila. Synteesiä kehitetään jatkuvasti muistuttamaan enemmän ja enemmän aitoa ihmislukijaa. Se on suunniteltu saavutettavuuden näkökulmasta tukemaan monipuolisesti digitaalisten sisältöjen käyttöä. Se sisältää paljon lukemisen avuksi tarkoitettuja työkaluja. Työkalu löytyy aina sisällön pääotsikon alta.

Kuuntelutilan valinta

Kun käytät sisältöjä, voit valita kolmen eri tilan välillä: lukutila, merkintätila tai kuuntelutila. Löydät yläpalkista napin, jolla voit valita tilan. Tilan valinta on teknisistä syistä tarpeen. Kuuntelun ja merkintätyökalun käyttö voivat aiheuttaa samanaikaisesti käytettynä ongelmia. Valitse napista, haluatko lukea sisältöjä, tehdä lisäksi merkintöjä vai kuunnella sisältöjä.

HUOM! Kuuntelutilaa ei tällä hetkellä voi valita kielissä (paitsi äidinkieli, suomi) ja matemaattisissa aineissa. Kielissä tekstit on yleensä luettu eri aksenteilla. Puhesynteesi ei vielä toistaiseksi osaa lukea matemaattista tekstiä, kaavoja ja esim. yhdisteitä oikein.

Kuuntelutoiminnon käyttö

Kytke ensin päälle kuuntelutila, kuten yllä on kuvattu. Kuuntelu alkaa klikkaamalla "Kuuntele"-nappia, joka näyttää toistettavan tekstin kohdan korostuksella. Pääset lisävalintoihin klikkaamalla "Kuuntele"-napin vasemmalla puolella olevaa hampurilaisvalikkoa (kolme päällekäistä viivaa).

  • "Suurenna teksti" -napista voit asettaa toistettavan tekstin näkymään sivun alaosassa väritettynä ja suuremmalla fontilla. Voit asetuksista laittaa värityksen pois tai vaihtaa korostusvärejä.

  • "Tekstitila"-napista saat avattua pelkän sisällön omaan ruutuun. Voit vaihdella tekstin kokoa ja säätää tekstin näkymään koko ruudun näkymässä ilman, että mikään ulkopuolinen tekijä ruudulla häiritsee lukukokemusta. Voit luonnollisesti myös kuunnella ruudussa näkyvää sisältöä.

  • "Kohdistin"-työkalulla voit lukea tekstiä vain yksi tai useampi rivi korostettuna.

Tekstin kääntäminen eri kielelle

Teksti on myös mahdollista kääntää toiselle kielelle. Käännöksessä käytetään apuna Googlen kääntäjää. Käännös ei siis välttämättä ole täysin alkuperäistä vastaava.

Kääntäminen tapahtuu seuraavalla tavalla:

  1. Klikkaa ensin yläpalkin tilavalinta-napista päälle Kuuntelutila, yllä olevan ohjeen mukaisesti.

  2. Valitse sen jälkeen teksti, jonka haluat kääntää ja kuunnella valitsemallasi kielellä.

  3. Esiin tulee ponnahdusvalikko, jossa on valinta "Käännä" (Translate). Sama valinta löytyy "Kuuntele"-napin vasemmalla puolella olevan hampurilaisvalikon takaa.

  4. Valitsemalla "Käännä" ja kieli jolle käännetään, ilmestyy käännetty teksti erilliseen ikkunaan. Tekstin voi kuunnella klikkamalla toisto-nappia.

HUOM! Käyttäjän selaimessa saattaa olla sisäänrakennettuna tai lisäosalla toteutettu automaattikääntäjä. Sen käyttämistä ei normaalitilanteessa suositella Studeon alustalla. Kääntäjän on huomattu toimivan usein väärin ja se saattaa yrittää kääntää suomesta suomeen joka sekoittaa materiaalin tekstin. Jos automaattikääntäjä on selaimessasi päällä, löydät tästä artikkelista ohjeet kääntäjän poiskytkemiseksi.

Löysitkö etsimäsi vastauksen?