Studeon oppimateriaaleja voi kuunnella joko ihmisäänellä äänitettynä tai ihmisäänestä luodun puhesynteesin avullla. Ihmisäänellä luetut sisällöt tunnistat tästä ulkoasusta:

Klikkaamalla toisto-nappulaa voit kuunnella sisältöjä. Voit siirtyä ääniraidalla haluamaasi kohtaan klikkaamalla ääniraitaa. Jos toisto-nappulaa ei näy, kannattaa suurentaa selaimen tekstiä (ctrl ja +).

Useimmissa sisällöissä on ihmisäänestä luotuun puhesynteesiin perustuva työkalu. Synteesiä kehitetään jatkuvasti muistuttamaan enemmän ja enemmän aitoa ihmislukijaa. Se on suunniteltu saavutettavuuden näkökulmasta tukemaan monipuolisesti digitaalisten sisältöjen käyttöä. Se sisältää paljon lukemisen avuksi tarkoitettuja työkaluja. Työkalu löytyy aina sisällön pääotsikon alta.

Kuuntelutilan valinta

Kun käytät sisältöjä, voit valita kolmen eri tilan välillä: lukutila, merkintätila tai kuuntelutila. Löydät yläpalkista napin, jolla voit valita tilan. Tilan valinta on teknisistä syistä tarpeen. Kuuntelun ja merkintätyökalun käyttö voivat aiheuttaa samanaikaisesti käytettynä ongelmia. Valitse napista, haluatko lukea sisältöjä, tehdä lisäksi merkintöjä vai kuunnella sisältöjä.

HUOM! Kuuntelutilaa ei tällä hetkellä voi valita kielissä (paitsi äidinkieli, suomi) ja matemaattisissa aineissa. Kielissä tekstit on yleensä luettu eri aksenteilla. Puhesynteesi ei vielä toistaiseksi osaa lukea matemaattista tekstiä, kaavoja ja esim. yhdisteitä oikein.

Kuuntelutoiminnon käyttö

Kytke ensin yllä kuvatusta napista päälle Kuuntele-toiminto. Kuuntelutoiminnon ulkoasua päivitetään kesän 2021 aikana.

  • Toisto-napista voit kuunnella sisältöjä niin, että toistettu sana näytetään väritettynä.

  • Asetuksista voit asettaa värityksen pois ja vaihtaa tekstin värejä.

  • aA-napista voit asettaa toistettavan tekstin näkymään sivun alaosassa väritettynä suuremmalla fontilla.

  • Nuoli-napista saat avattua pelkän sisällön omaan ruutuun. Voit vaihdella tekstin kokoa ja säätää tekstin näkymään koko ruudun näkymässä ilman, että mikään ulkopuolinen tekijä ruudulla häiritsee lukukokemusta. Voit luonnollisesti myös kuunnella ruudussa näkyvää sisältöä.

  • Lukutikku-työkalulla voit lukea tekstiä vain yksi tai useampi rivi korostettuna.

Tekstin kääntäminen eri kielelle

Teksti on myös mahdollista kääntää toiselle kielelle. Käännöksessä käytetään apuna Googlen kääntäjää. Käännös ei siis välttämättä ole täysin alkuperäistä vastaava.

Kääntäminen tapahtuu seuraavalla tavalla:

  1. Klikkaa ensin yläpalkin tilavalinta-napista päälle Kuuntelu.

  2. Valitse sen jälkeen teksti, jonka haluat kääntää ja kuunnella valitsemallasi kielellä.

  3. Esiin tulee ponnahdusikkuna. Klikkaa toisto-nappia, jos haluat myös kuunnella tekstin.

Löysitkö etsimäsi vastauksen?