Voit asettaa sekä kokeelle että opintojakson osa-alueille painoarvon, jolla voit painottaa arvioinnissa haluamiasi suorituksia, esimerkiksi tiettyjä kokeita tai tehtävien tekemistä.
Kokeen painoarvo määrittää kokeen painotuksen arvioinnissa suhteessa muihin kokeisiin. Jos kahdella kokeella on sama painoarvoluku, esimerkiksi 1, vaikuttavat ne Studeon arvosanalaskurin laskemaan loppuarvosanaan yhtä paljon riippumatta niiden maksimipisteistä. Muuttamalla painoarvoja voit painottaa esimerkiksi loppukokeen merkitystä suhteessa sanakokeisiin. Jos asettaa kokeelle painoarvon 0, sitä ei huomioida arvioinnissa.
Opintojakson osa-alueiden painoarvo määrittelee puolestaan sitä, miten loppuarvioinnissa painotetaan eri osa-alueita. Voit painottaa haluamasi mukaan esimerkiksi tehtäviä, kokeita tai ulkopuolisia projekteja.
Eri painoarvojen käyttö vaikuttaa Studeon arvosanalaskurin laskemaan arvosanaan siten, että suoritusten suhteellinen merkitys loppuarvosanassa muuttuu. Kyse on siis opettajan valitsemasta suoritusten painotuksesta. Esimerkiksi opettaja voi haluta, että isomman kokeen arvosana vaikuttaa loppuarvosanaan voimakkaammin kuin yksittäisen sanakokeen arvosana tai että Studeon ulkopuolella toteutettu laajan projektityö painottuu arvioinnissa muita suorituksia tärkeämmäksi.
Painoarvon hahmottaminen
Painoarvoa voi ajatella esimerkiksi prosentteina tai kertoimina.
Ylläolevassa painotuksessa painoarvo on ymmärretty prosentteina. Voit hahmottaa painoarvon niin, että painotus on yhteensä 100 (%), ja voit jakaa sen esimerkiksi niin, että tehtäviä painotetaan 20 (%), kokeita 50 (%) ja ulkopuolisia tehtäviä 30 (%). Tällöin syötät luvut kuten yllä.
Saman painotuksen voi määritellä myös hahmottamalla painoarvon kertoimina. Tällöin tehtävien painoarvo olisi 1, kokeiden 2,5 ja ulkopuolisten tehtävien 1,5, eli loppuarvosanaa laskiessa esimerkiksi kokeita painotettaisiin 2,5-kertaisesti tehtäviin nähden. Vaikka luvut prosenttiesimerkkiin verrattuna vaihtuvat, painotus pysyy samana. Huomaa kuitenkin, että kerroin tässä yhteydessä ei tarkoita, että osa-alueen pisteet kerrottaisiin suoraan luvulla, vaan se ilmaisee vain osa-alueen painotusta.
Voit valita, kumpi tapa hahmottaa painoarvot on sinulle luontevampi, ja käyttää sitä.
Kokeen painoarvo
Kokeen painoarvo määrittää sen arvioinnin painotusta suhteessa muihin samassa opintojaksossa pidettyihin kokeisiin. Se eroaa osa-alueiden painoarvoista, josta kerrotaan lisää täällä.
Pääset määrittelemään kokeen painoarvon heti koetta luotaessa sen asetuksista, mutta voit myös muokata painoarvoja myöhemmin tarkistuksen yhteydessä. Avaa Kokeet-valikosta välilehti Kaikki kokeet ja klikkaa haluamasi kokeen nimeä. Klikkaa sitten painiketta Arvosanat ja kohdistus.
Pääset muokkaamaan kokeen painoarvoa kentästä Painoarvo.
Jos teetät kokeen tai projektin Studeon ulkopuolella, voit tuoda sen arvosanan Studeoon osaksi arviointia ja antaa sillekin painoarvon. Esimerkiksi Abitti-kokeen pisteet voi merkitä ulkopuolisena kokeena osaksi koearviointia halutulla painotuksella. Lisäohjeita kokeen lisäämiseksi on artikkelissa Ulkopuolisen kokeen lisääminen ja tehtävien lisäämiseksi artikkelissa Ulkopuolisten tehtävien lisääminen.
Kokeen oletusarvoinen painoarvo
Jos et erikseen aseta painoarvoa, kokeen painoarvona käytetään sen maksimipisteitä. Näin koe painottuu oletusarvoisesti pisteidensä mukaisesti, eli isompi koe painottuu enemmän kuin lyhyemmät kokeet: esimerkiksi kaksi 10 pisteen koetta olisivat samanarvoisia, mutta 50 pisteen koe vastaisi painoarvoltaan viittä 10 pisteen koetta.
Tällöin jos opiskelija saisi jokaisesta viidestä 10 pisteen sanakokeesta arvosanaksi 10, mutta 50 pisteen kokeesta arvosanan 8, hänen kokeidensa painotettu keskiarvo olisi 9.
Näin muokkaat kokeen painoarvoa
Voit muuttaa painoarvoa haluamasi painotuksen mukaisesti muuttamalla Painoarvot-kentän lukua.
Jos esimerkiksi halutaan, että jokainen koe vaikuttaa arviointiin yhtä paljon, annetaan kaikille kokeille sama painoarvo, esimerkiksi luku 1. Tällöin jos opintojakson ensimmäinen koe on vaikkapa 50 pisteen ja toinen koe 100 pisteen koe, vaikuttaa kummankin kokeen tulos piste-erosta huolimatta loppuarvosanaan yhtä paljon. Jos opiskelija on saanut ensimmäisestä kokeesta arvosanan 10 ja toisesta 6, hänen kokeidensa loppuarvosana olisi näiden keskiarvo eli 8.
Jos taas halutaan painottaa 100 pisteen koetta ja sille annettaisiin toista koetta suurempi painoarvo 2, samoilla suorituksilla opiskelijan arvosana olisi 7+.
Osa-alueiden painoarvo
Kokeiden arvioinnin lisäksi painoarvoja käytetään myös koko suorituksen (esimerkiksi opintojakson tai lukukauden) arvioinnissa, kun lasket opiskelijoille arvosanan Studeon arvosanalaskurilla. Arviointi voi koostua tehtävistä, kokeista ja ulkopuolisista tehtävistä.
Pääset muokkaamaan osa-alueiden painotuksia loppuarvosanassa valitsemalla Arviointi-valikosta Arvosanat-välilehden ja klikkaamalla sieltä Painoarvot-painiketta.
Jos haluat painottaa arvioinnissasi esimerkiksi kokeiden merkitystä, voit määrittää kokeille suuremman painoarvon kuin muille osa-alueille. Tässä esimerkissä opiskelijan arvosana määräytyy 50 % kokeiden, 20 % tehtävien ja 30 % ulkopuolisten tehtävien mukaan. Jos esimerkiksi opiskelija olisi saanut kokeesta arvosanan 6, mutta tehtävistä ja projektityöstä arvosanan 8, hänen painotettu arvosanansa näiden perusteella olisi 7.
Tässä kohtaa voit vielä muokata kokeidenkin painoarvoja. Alla olevassa esimerkissä Koe 1 ja Koe 2 ovat samanarvoisia, sillä niillä on sama painoarvo (1). Ulkopuolinen koe sen sijaan on painoarvoltaan 0,5, eli sen merkitys on puolet muista kokeista. Jos opiskelija olisi saanut Kokeesta 1 ja 2 molemmista arvosanaksi 10, mutta ulkopuolisesta kokeesta 5, hänen kokeidensa painotettu keskiarvo olisi 9.
Huomaa, että kokeiden painoarvot vaikuttavat vain Kokeet-osa-alueen loppuarvosanaan, eivät tehtäviin tai ulkopuolisiin tehtäviin.
Mikäli tahdot jättää jonkin osa-alueen tai vaikka yksittäisen kokeen huomioimatta arvioinnissa, laita sen painoarvoksi nolla (0). Suoritusta ei tällöin oteta mukaan arviointiin.
Hakusanat
Hakusanat
arviointi, painoarvot, painotus, painoarvojen asetus, kokeen arviointi, arvosanalaskuri, kokeen poistaminen arvioinnista, painottaminen, painotettu arviointi