Studeo-läromedlen kan avlyssnas antingen med en inläst människoröst eller med en talsyntetisator. Om en människoröst bandats in, ser innehållet ut så här:
Då du klickar på uppspelningsknappen kan du lyssna på innehållet. Du kan vidare klicka på ljudbandet och välja var uppspelningen fortsätter. Om uppspelningsknappen inte syns på skärmen, kan det hjälpa att zooma in skärmen (ctrl eller cmd och +).
Den vanligaste uppspelningsmetoden bygger på talsyntes. Syntesens algoritmer bearbetas hela tiden för att den ska låta så naturlig som möjligt. Idealt ska det inte gå att skilja på talsyntesen och en äkta människoröst. Talsyntetisatorn är kodad för att mångsidigt kunna användas med digitala material. Den innehåller att antal verktyg som underlättar uppspelningen. Verktygen kan kopplas på eller av under huvudmenyn Lyssna.
Val av inställningen Lyssna
När du läser läromedlens kapitel, kan en av tre olika arbetsinställningar väljas, Läs, Markera och Lyssna. Ikonen uppe på arbetsbalken gör att valmenyn aktiveras. Av tekniska skäl måste man välj ett av dessa alternativ i taget.
OBSERVERA Avlyssningsinställningen är inte aktiverad i språkläromedel eller i matematiska ämnen. När du klickar på Läs, kommer en datorröst eller en inspelad människoröst att läsa upp innehållet. Algoritmen bakom talsyntesen klarar inte av matematisk text, matematiska formler eller namn på kemiska föreningar på ett godtagbart sätt.
Inställningar då man lyssnar
Välj först inställningen Lyssna. Verktyget uppdateras hela tiden, så det kan hända att din version ser lite annorlunda ut.
Med uppspelningsknappen kan du starta uppspelningen så att det ord som läses upp färgas i texten.
I inställningarna kan du koppla på eller av textmarkeringen. Du kan också välja färg på markeringen.
Förstorad font innebär att texten som läses upp att visas med förstorad font nere på skärmen.
Textläge innebär att innehållet att öppnas i en egen ruta, så att störande element inte syns runt texten. Du kan välja font, ändra storlek på texten och justera textrutan så att den täcker hela skärmen. Du kan naturligtvis också lyssna på materialet i textläget.
Fokus/nedtoning är som en läslinjal, som kan flyttas över texten du läser för att göra det lättare att läsa. Läslinjalens storlek kan varieras.
Översättning av texten till andra språk
Texten kan vid behov översättas. Då används Googles översättningsrutiner som verktyg. En sådan översättning är givetvis långt ifrån alltid perfekt.
Du översätter så här:
Klicka först på inställningen Läs.
Välj sedan texten du vill översätta och språket som översättningen sker till.
Ett verktygsfönster kommer fram. Med det kan du också lyssna på översättningen.