Hoppa till huvudinnehåll

Hur läser jag digitala texter på ett effektivt sätt?

Text i digital form

Uppdaterad för mer än 3 år sedan

Ungdomar födda på 2000-talet har vuxit upp omgivna av mobila apparater. Konsten att läsa en längre text på en sådan apparat är ändå långt ifrån en självklarhet.

Det väsentliga är, att läsning borde vara en aktiv process. En passiv genomläsning av ett material, lämnar inte nödvändigtvis önskvärda spår i minnet eller en riktig förståelse av det genomlästa. I den här artikeln listas några tips om hur läsningen kan göras effektivare och leda till en bättre förståelse av materialet. Det gäller då att stegvis associera till vad man tidigare lärt sig. Läsningen är en länk i en större kedja. Mera information hittar du i artikeln Avlyssningsinställningen och andra hjälpmedel vid studierna.

  • När du läser en text är det bra att understrecka och kommentera till exempel nya begrepp som dyker upp och saker som upplevs som viktiga. I till exempel humanistiska vetenskaper kan nya ord markeras och beskrivas med synonymer i anteckningarna.

  • Läsningen kan underlättas med "läslinjalen", som avgränsar de textrader man läser. En del av verktygen som listas i denna artikel kan bara aktiveras med knappen för avlyssning av texten. Den funktionen finns inte i matematik och naturvetenskapliga läromedel.

  • Du kan ändra textstorleken och du kan zooma delar av skärmen. En del läromedel har en läsinställning som bara visar brödtexten utan bilder och annat. Inställningen kan aktiveras via avlyssningsknappen.

  • Studeos läromedel kan om man så önskar lagras i pdf-format. Då går det att ta en utskrift av läromedlet, så att man kan läsa en "pappersversion".

  • Inlärningen kan stödas av att du gör tankekartor ("mind maps"). Du kan möjligen hitta program på nätet som underlättar planeringen av sådana. Resultatet kan placeras i anteckningarna bredvid texten.

  • Anteckningarna kan användas på flera sätt. Du kan göra kortare noteser om någonting, men också skriva sammanfattningar av det du läser i kapitlet.

  • Det är mödan värt att lära sig leta reda på information och ställa sig kritiskt till det man hittar. Då lär man sig samtidigt effektivare smälta det man läser. Läromedlen i Studeo har stora mängder övningsuppgifter, där den här typen av verksamhet inövas.

  • Diskussion med studiekamrater är alltid viktigt. Använd gärna diskussionsverktyget. Där kan du diskutera med andra studerande, ställa frågor och svara på frågor andra ställer. Du kan kommunicera både med andra studerande och läraren.

Fick du svar på din fråga?