Hoppa till huvudinnehåll

Differentiering av inlärningen

Individuell inlärning

Uppdaterad för mer än ett år sedan

Studeoläromedlen är tänkta att fungera så att varje studerande ska ha en möjlighet att utgå från sina egna förutsättningar vid inlärningen. Det finns inte två studerande som lär sig på exakt samma sätt. Varje studerande kan ställa upp personliga inlärningsmål inom olika områden av undervisning eller tillämpande av det inlärda. Studieframsteg kan sedan följas upp inom Studeos läromedel.

Möjligheten att följa med sina egna studieframsteg gör inlärningen till en personlig och individuell process. Läraren är en del av den processen och kan styra den. Målet är att den studerande hela tiden uppmuntras att ta mera ansvar för sin inlärning och inse hur inlärningen kan förbättras inom olika delområden.

Uppgifter kan tilldelas enskilt

Varje uppgift i läromedlen är klassificerad enligt sin nivå. Nivåerna är bas-, fördjupad och tillämpad nivå. Klassificeringen baserar sig på vilken typ av inlärning uppgiften är planerad för.


Läraren kan välja en uppgift och genom tilldelning rikta den åt hela undervisningsgruppen. Läraren kan också besluta sig för att tilldela uppgifter enskilt. Då riktas uppgiften åt de studerande som har förutsättningar att lära sig optimalt med den. Instruktioner om hur uppgifter tilldelas enskilt hittar du här.


Studeoläromedlen har en utvärderingsruta där de studerande kan följa med sina framsteg inom olika områden. När läraren tilldelar uppgifter bör de olika uppgiftsnivåerna gärna finnas med. När den studerande klarat av basuppgifter kan mera avancerade uppgifter besvaras. Fliken framsteg visar bland annat vilka färdigheter det är lönt att försöka utveckla vidare.

ETT PRAKTISKT TIPS: Gruppmedlemmarna kan få som uppgift att delvis utvärdera varandra. En sådan kamratutvärdering kan utnyttjas också då individuell undervisning planeras. Läraren kan experimentera med att låta studerande som har lätt för sina studier samarbeta med studerande som behöver en del hjälp. Kamratutvärderingen ger dessutom de studerande en god uppfattning om att det verkligen går att lära sig nya saker.

Differentierat innehåll

I många läromedel finns rutor med tilläggsinformation som kan öppnas genom att klicka på dem. Här finns fördjupande material som inte öppnas automatiskt då man studerar kapitlet, vilket gör helheten lättare att läsa. En studerande kan vid intresse klicka fram mera information. Lådornas färg och innehåll varierar lite beroende på läroämne och läromedel.

I slutet på de flesta kapitel hittar man en sammanfattning. Det hjälper den studerande att strukturera kapitlets innehåll och kan vara till hjälp för den som har problem med läsning av längre texter.

Lärarens egna innehåll och uppgifter

Läraren kan skapa eget innehåll och göra egna uppgifter. På det sättet kan läromedlet anpassas för undervisningsgruppen. Uppgifter kan också via uppgiftsdatabasen delas med kolleger i skolan. På det sättet kan differentieringen styras utanför den egna undervisningsgruppen och bli en del av skolans verksamhet. Producerat material och uppgifter kan tas fram i alla grupper som använder ett läromedel. Lärarens egna material kan läggas till i slutet av ett kapitel.

Läromedel kan kombineras

Läromedlen fungerar som sådana. De är anpassade till läroplanerna. Ibland kan det ändå hända att läraren vill ta in element från ett annat läroämne i sin undervisning. Det här är fullt möjligt. Innehåll i det läromedel en grupp använder kan omfatta material från flera Studeoläromedel. Läraren kan också i sitt eget material länka till andra läromedel. Då måste man ändå minnas att de studerande ska användarrättigheter till dessa.

Fick du svar på din fråga?