Hoppa till huvudinnehåll

Tips om hur distansundervisning kan underlättas

Distansundervisning, råd och tips

Uppdaterad för mer än 3 år sedan

Några tips om hur Studeoplattformen kan utnyttjas vid distansundervisning

De digitala läromedel Studeo erbjuder kan underlätta en eventuell distansundervisning betydligt! Här följer några praktiska tips och råd om hur läraren i Studeo kan administrera undervisningen och sköta allmän information.

Administrativa tips

  1. Via Anslagstavlan kan man skriva in allmän information, kalenderuppgifter och annat. Man kan också länka till tjänster som Google Meet-, Zoom- eller Teams -möten.

  2. De uppgifter läraren valt att tilldela, kan alltid ses av de studerande på gruppens framsida. Uppgifterna behöver inte separat anges i till exempel Wilma..

  3. De studerande kan följa med sina studieframsteg via utvärderingsfunktionen på övre verktygsbalken. Både de studerande och läraren kan följa med sidans statistik. Det kan också hemmen i de fall det behövs.

Uppgifterna

  1. Läraren kan välja ut och tilldela uppgifter de studernade ska svara på. De tilldelade uppgifterna ses på gruppens framsida.

  2. Läraren kan bestämma tidsbegränsningar för en uppgift. Det är alltså möjligt att bestämma när en uppgift öppnas för de studerande, till exempel under en distanslektion. Tidpunkten då en uppgift kan börja besvaras kan ställas in och deadline kan ges, till exempel i slutet av lektionen eller ett bestämt datum med klockslag. Inställningarna gör via uppgiftens kugghjul.

  3. Inlärningsmålen i de enskilda kapitlen visas då man trycker på knaååen mål uppe på sidan. Målen anges också i lärarguiden. Det kan vara speciellt viktigt att studera undervisningsmålen i samband med eventuell distansundervisning. Läraren kan själv, till exempel via Anlagstavlan ange exaktare mål för en lektion eller ett arbetspass.

  4. De studernade kan också jobba självständigt. Läraren behöver inte nödvändigtvis tilldela de uppgifter de studerande väljer att besvara.

  5. Läraren kan ge feedback på alla lösta uppgifter. Feedbacken kan direkt läsas av den studerande.

  6. Läraren kan planera egna uppgifter som kan användas inom vanlig och distansutbildning, samt dessutom användas ev kolleger.

Utvärderingen av studieresultaten

  1. Läraren kan lätt följa med hur var och en av de studerande i gruppen arbetar. Också de studerande kan se sina framsteg. Det är lättare att ge stöd åt den som behöver det, då resultaten och framstegen är klart synliga.

  2. Uppgifter kan tilldelas enskilda studerande, utgående från lärarens bedömning av de studerandes kunskaper och färdigheter.

  3. Läraren kan förutom det ovan nämnda också kontrollera hur lång tid en studerande har tillbringat i systemet. Tidsanvändningen framgår ur den allmänna studerandelistan om inställningen görs på lämpligt sätt. Läraren kan göra en skärmdump nu och då för att se hur tidsanvändningen framskrider under en lektion eller en dag.


Kommunikation

  1. De studerande i en grupp kan få information via gruppens Anslagstavla.

  2. Diskussionsforumet kan aktivt utnyttjas för information och instruktioner både i enskilda uppgifter och i ett kapitel. Studerande kan också aktivt be om hjälp med svåra uppgifter och begrepp. Här kan det understrykas att man lär sig själv genom att hjälpa sina kamrater!


Utnyttja kamratutvärderingen

  1. Kamratutvärderingen kan hjälpa läraren att få arbetstiden att räcka till. Kamratutvärdering och bedömning stöder också inlärningen. De studerande breddar sitt kunnande och ser nya infallsvinklar på det som ska inläras.

  2. Kamratutvärderingen kan bli en av utvärderingsgrunderna för de studerande. De kan få prestationspoäng för sin verksamhet, men framför allt sporras att vara aktiva och alerta även då det är fråga om distansundervisning.

Anpassning av materialet speciellt med tanke på distansundervisningen

  1. Läraren kan lägga till eget material i slutet av ett kapitel. Det kan vara fråga om förtydligande texter, länkar och annat som lämpar sig speciellt bra inom distansundervisning.

  2. I gruppens gemensamma innehåll (i slutet av kapitlen) kan grupperna producera eget material. Observera att också de studerande kan producera sådant material!

  3. Under distansundervisning kan förtydligande skärmdumpar vara till stor hjälp.

Praktiska råd

(Fritt översatta från finskan)

"Ibland har de studerande dåliga nätförbindelser. Då kan det hjälpa om lärarens skärm inte streamas. Bara ljudförbindelsen räcker ofta till. Läromedlet kan sedan användas fritt av de studerande med egna datorer. Yttre länkar kan delas via till exempel lärarens eget material. Om man vill titta på en video, kan varje studerande spela upp den via den egna datorn. Läraren kan då ge instruktioner om när undervisningen fortsätter. Ett annat alternativ är att tilldela en egen uppgift, där en länk till videon eller annat material är angiven". Virpi Loikkanen, läromedelsförfattare.

"Med Screencastify kan en lektion i till exempel historia eller grammatik bandas in. Tillsammans med Studeos eget material, teori och framställningar, kan sedan en helhet planeras i kapitlens gemensamma innehåll. Speciellt studerande som lär sig långsamt uppskattar att kunna ta del av materialet i egen takt." Anna Puhakka, läromedelsförfattare.

Fick du svar på din fråga?