Vaikka 2000-luvulla syntyneet lapset ja nuoret ovat kasvaneet mobiililaitteiden ympäröimänä, voi pitempien asiatekstien lukeminen olla heille uusi kokemus.
Oleellista on, että lukeminen on aktiivista toimintaa. Pelkkä passiivinen tekstin läpi lukeminen ei välttämättä jätä pysyvää muistijälkeä tai takaa asioiden ymmärtämistä. Digitaalisen tekstin lukemiseen on kuitenkin olemassa paljon keinoja ja apuvälineitä, jotka helpottavat asioiden ymmärtämistä ja uuden opittavan asian liittämistä aiempiin käsityksiin. Lisätietoa Studeon lukemisen apuvälineistä löydät tästä artikkelista.
Lukiessa kannattaa alleviivata ja kommentoida esimerkiksi uusia käsitteitä tai tärkeäksi koettuja asioita. Kielten oppimateriaaleissa vieraita sanoja voi alleviivata ja kirjoittaa niiden käännöksiä ylös. Studeossa tämä onnistuu kätevästi merkintätyökalulla, jonka muistiinpanot opiskelija saa kootusti näkyviin Muistiinpanot-välilehdellä.
Lukemisen apuna voi käyttää digitaalista lukutikkua eli kohdistin-työkalua, joka tuo näkyviin vain luettavat tekstirivit. Lukutikku löytyy useimmista oppiaineista, mutta ei vielä toistaiseksi kielistä eikä matemaattisista aineista. Tästä artikkelista saat lisätietoa lukutikusta sekä muista lukemisen apuvälineistä.
Tekstin kokoa voi vaihtaa, ruudulla voi zoomata tai tuoda esiin pelkästään luettavan tekstin ilman videoita tai kuvia. Monessa selaimessa on ns. lukunäkymä, joka näyttää pelkän leipätekstin. Tällainen näkymä on myös osassa Studeon yläkoulun ja lukion oppimateriaaleja, ja se löytyy kuuntelutyökalun kautta.
Studeon oppimateriaalien tekstin voi tarvittaessa tallentaa pdf-muotoon ja tulostaa siitä paperille halutut osat oppimateriaalista.
Oppimista voi tukea digitaalisten välineiden lisäksi perinteisillä muistiinpanovälineillä ja -tekniikoilla, esimerkiksi miellekartoilla.
Digiympäristöt mahdollistavat opittavan sisällön yksilöinnin ja eriyttämisen. Opettaja saa helposti ja huomaamattomasti kohdistettua tehtäviä opiskelijoille. Opiskelija itse voi napin painalluksella saada näkyviin helpotetun näkymän tai syventävää lisätietoa aiheesta.
Opiskelija voi tehdä lukiessaan muistiinpanoja tekstin vieressä olevaan muistioon. Sinne voi halutessa kopioida tekstistä oleellisia osia ja tehdä itselleen tiivistelmän.
Tiedonhakua ja informaation kriittistä analysointia kannattaa harjoitella järjestelmällisesti, koska se parantaa lukutaitoa. Studeon oppimateriaaleissa on runsaasti tehtäviä, joiden avulla opitaan tiedon käsittelyä.
Lukukokemuksen voi myös jakaa kaverin kanssa: sisällöistä voi keskustella luvun keskustelualueella, muistiinpanoja voi jakaa kaverilla ja kaverin tekstiä voi kommentoida.
Hakusanat
Hakusanat
vinkkejä opiskeluun, opiskeluvinkkejä, eriyttäminen, digitaalinen teksti, digitaalinen oppimisympäristö, lukeminen, lukemisen apuvälineet, eriytetty sisältö, digitaalinen lukutikku, saavutettavuus, S2, lukuviivain