Siirry pääsisältöön

Vinkkejä S2-opetukseen

Miten hyödynnän Studeon ominaisuuksia S2-opetuksessa? Minkälaisia työkaluja Studeo tarjoaa suomi toisena kielenä -aineen opiskelijalle?

Päivitetty yli 3 viikkoa sitten

Studeo tarjoaa monipuolisesti työkaluja S2-opetukseen ja -oppimiseen. Tässä artikkelissa on vinkkejä siihen, miten saat Studeosta ja digitaalisista oppimisen tuen välineistämme mahdollisimman paljon irti S2-opetuksessa.

Lukemisen apuvälineet

Lukemisen apuvälineet -tilan voit laittaa päälle yläpalkin vasemmasta reunasta. Tilassa voit kuunnella tekstiä, kääntää sitä eri kielille, lukea tekstiä kohdistimen avulla, etsiä sanojen merkityksiä sanakirjasta tai siirtyä pelkkään tekstitilaan.

Lue lisää lukemisen apuvälineistä artikkelista Lukemisen apuvälineet ja kuuntelu.

Kuuntelu

Studeossa opiskelija voi kuunnella suurinta osaa oppimateriaaleja, materiaalista riippuen joko ihmisäänellä luettuna tai ihmisäänestä luodun puhesynteesin avullla. Valitsemalla Suurenna teksti saa tekstin näkymään samaan aikaan ruudun alaosassa niin, että puhuttua sanaa korostetaan. Värejä ja korostuksia voi muuttaa asetuksista mieleisikseen.

Kuvakaappaus Lukemisen apuvälineet -tilan kuunteluominaisuudesta

Tekstin kääntäminen eri kielelle

Opiskelija voi tarvittaessa kääntää tekstin haluamalleen kielelle suoraan Studeossa niin, ettei hänen tarvitse avata muita välilehtiä. Käännöstä voi myös kuunnella, mikäli oppimateriaalissa on kuuntelumahdollisuus.

Sanakirja

Opiskelija voi etsiä määritelmät hankalille tai uusille sanoille sanakirjan avulla.

Helpotettu näkymä ja sanastot

Useimmissa Studeon perusopetuksen sisällöissä on eriyttämiseen tarkoitettu helpotettu näkymä. Helpotetun näkymän opetusteksti on selkeää yleiskieltä ja lukujen asiasisältöjä on karsittu. Uusissa perusopetuksen materiaaleissa helpotetussa näkymässä on myös oma sanasto, jossa vaikeat sanat on selitetty. Lisätietoa helpotetusta näkymästä on artikkelissa Helpotettu näkymä.

Merkintätyökalu ja muistiinpanot

Opiskelija voi tehdä merkintöjä ja muistiinpanoja tekstiin ja kuviin merkintätyökalun avulla. Työkalua voi käyttää tärkeiden asioiden merkitsemiseen, mutta myös hankalat sanat tai kohdat tekstistä voi merkitä, esimerkiksi eri koodiväreillä. Artikkelissa Sisällön merkintä ja kommentointi opiskelijana kerrotaan lisää työkalusta opiskelijan näkökulmasta.

Myös opettaja voi kommentoida opiskelijan vastauksia merkintätyökalun avulla.

Itsearviointi, vertaispalaute ja keskustelutoiminto

Opiskelija voi arvioida omaa edistystään itsearviointien kautta. Tässä voi hyödyntää valmiita itsearviointilomakkeita, jotka löytyvät jokaisesta luvusta ja jotka tuottavat Arviointi-sivun Itsearviointi-välilehdelle arviointidataa. Itsearvioinnit tulevat siis kootusti näkyville sekä opettajalle että opiskelijalle itselleen. Lisää itsearvioinnista kerrotaan artikkelissa Itsearviointi.

Studeossa on valmiit työkalut vertaisarviointia varten: opiskelijat voivat antaa palautetta toisilleen tehtävistä tai ryhmätöistä. Opiskelijat voivat myös kirjoittaa viestejä keskustelutoiminnon avulla. Tätä ominaisuutta voi käyttää vertaistukeen tai hankalista kohdista keskustelemiseen.

Tehtävien eriyttäminen

Tehtävien eriyttäminen käy Studeossa kätevästi. Voit kohdistaa tehtäviä haluamallasi tavalla yksittäiselle opiskelijalle tai valitsemallesi opiskelijaryhmälle. Voit tallentaa rajaamasi opiskelijaryhmät, eli sinun ei tarvitse klikkailla opiskelijoita erikseen joka kerta kohdistaessasi tehtäviä esimerkiksi eritasoisille oppijoille.

Oppimateriaalien yhdistäminen

Opettaja voi ottaa ryhmää perustaessaan käyttöön useamman oppimateriaalin samassa ryhmässä. Näin ryhmälle voi ottaa käyttöön esimerkiksi ÄI- ja S2-oppimateriaalit rinnakkain ja kohdistaa opiskelijoille tai opiskelijaryhmille sopivia tehtäviä materiaaleista. Osa tehtävistä voi olla yhteisiä ja osa eriytettyjä.

Huom.! Oppimateriaalien yhdistäminen toimii parhaiten, jos oppilaitoksessa on käytössä pakettilisenssi tai jos opiskelijalla on lisenssit kaikkiin ryhmässä käytettäviin oppimateriaaleihin. Jos opiskelijalla ei ole oikeutta oppimateriaaliin, se näkyy hänelle harmaana eikä sen tehtäviä voi tehdä. Lisää voit lukea artikkelista Oppimateriaalien yhdistäminen.

Yhteisopettajuus

Samassa ryhmässä voi olla useampi opettaja. Ryhmään voi lisätä esimerkiksi avustajan, erityisopettajan tai S2-opettajan. Tämä helpottaa tiedonkulkua ja mahdollistaa opiskelijan paremman tukemisen, kun esimerkiksi S2-opettaja pääsee halutessaan näkemään, tarkastamaan ja kommentoimaan opiskelijan tuotoksia myös muissa aineissa.

Ominaisuus mahdollistaa ainerajojen häivyttämisen ja auttaa tekemään oppimisesta ilmiöpohjaisempaa. Se helpottaa opettajien yhteistyötä tehtävissä tai projekteissa, joissa vaaditaan laajempien tekstikokonaisuuksien tuottamista. Esimerkiksi saman esseen voi tarkistaa reaaliaineen opettaja sisällön näkökulmasta ja S2-opettaja kielen näkökulmasta, jolloin opiskelija saa tukea kieleen ja kirjoittamiseen yli ainerajojen. Molemmat opettajat voivat myös arvioida suorituksen erikseen.

Toinen opettaja liittyy ryhmään liittymisavaimella. Lisätietoa saat artikkelista Toisen opettajan tai sijaisen liittäminen ryhmään.


Koulun yhteiset tehtävät

Opettajat voivat jakaa tehtäviä keskenään kopioimalla tehtävän koulun yhteisiin tehtäviin.

Oppimateriaalin PDF-version lataaminen ja tulostaminen

Studeon oppimateriaalit voit ladata käyttöösi PDF-muodossa ja halutessasi tulostaa ne paperiversioksi. Voit valita mukaan haluamasi sisällöt. Ohjeet löydät Oppimateriaalin PDF-version lataaminen ja tulostaminen -artikkelista.

Ulkopuoliset suoritukset

Voit helposti lisätä Studeoon osaksi arviointitietoja sellaisia tehtäviä, joita ei tehdä Studeossa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi suulliset suoritukset, esitelmät, ryhmätyöt, laajemmat projektit tai vaikkapa retket, joista halutaan tuottaa merkintä. Ulkopuoliset tehtävät voi kohdistaa yhdelle tai useammalle opiskelijalle. Voit lisätä myös ulkopuolisia kokeita, esimerkiksi suullisesti pidetyn kokeen. Studeon arvosanalaskuri laskee tällöin suorituksen kätevästi osaksi loppuarvosanaa.

Ulkopuolisten tehtävien lisäämisestä löydät lisätietoa artikkelista Ulkopuolisten tehtävien lisääminen ja ulkopuolisten kokeiden lisäämisestä artikkelista Ulkopuolisen kokeen lisääminen.

Hakusanat

S2-opetus, suomi toisena kielenä ja kirjallisuus, S2-oppilas, S2-opiskelija

Vastasiko tämä kysymykseesi?