Siirry pääsisältöön

Kokeen luominen

Miten luon kokeen opiskelijoille? Miten lisään tehtäviä kokeeseen?

Päivitetty yli 3 kuukautta sitten

Voit koota kokeen tehtävistä haluamallasi tavalla. Voit valita tehtäviä oppimateriaalin koetehtäväpankista, oppimateriaalin tehtävistä tai koulun yhteisistä tehtävistä. Voit myös luoda omia tehtäviä tai poimia kokeeseen jo aiemmin luomiasi tehtäviä.  

Näin luot uuden kokeen

1. Klikkaa yläpalkin (tai kapeammilla näytöillä sivuvalikosta oikealta) Kokeet-valikosta Luo uusi koe.

Kuvakaappaus Kokeet-valikosta, korostettuna Luo uusi koe -valinta

2. Nimeä koe.

Seuraavaksi valitaan kokeeseen sopivat tehtävät.

Tehtävien valitseminen kokeeseen

1. Voit valita tehtävät Studeon valmiista koetehtävistä valitsemalla joko jakson tai tietyn tehtävätyypin. Tehtävätyypit ovat aina oppimateriaalikohtaisia. Voit käyttää kokeessa myös oppimateriaalin tehtäviä, omia koetehtäviä tai kollegoiden jakamia Koulun tehtäviä.

Kuvakaappaus Lisää tehtävä kokeeseen -näkymästä

Voit myös luoda uusia tehtäviä valitsemalla Luo uusi koetehtävä.

Jos lisäät kokeeseen materiaalin, erityisesti MALU-aineiden, tehtävistä sellaisia tehtäviä, joissa on vastaus näkyvillä tarkoituksella, tulee niitä muokata, jos vastausta ei halua näkyviin. Matemaattisissa aineissa vastaus näytetään materiaalin tehtävissä opiskelijoille, mutta mallivastausta ei ennen tehtävän lähetystä. Vastauksen voi poistaa näkyvistä muokkaustilassa.

Tehtävien vastaukset näkyvät koetehtäväpankissa, jonka voit avata esimerkiksi toiseen välilehteen.

2. Valitse haluamasi tehtävä ja klikkaa Lisää kokeeseen. Jatka valitsemista, kunnes kokeessa on kaikki haluamasi tehtävät.

3. Kun olet lisännyt tehtäviä kokeeseen, voit muokata niitä oikeanpuoleisella palstalla valitsemalla Muokkaa tehtävää ratasvalikosta. Huomaa, että kun olet julkaissut kokeen, koetehtäviä ei ole enää mahdollista muokata. Muokkaus onnistuu vain perumalla julkaisu ja palaamalla takaisin kokeen muokkaustilaan.

Kuvakaappaus tehtävän ratasvalikosta

4. Kun olet valinnut sopivat tehtävät, voit vaihtaa niiden järjestystä raahaamalla tehtävää sen reunassa olevasta painikkeesta. Tehtäviä voi siirtää myös alatehtäviksi raahaamalla niitä päätehtävän alla hieman oikealle.

5. Klikkaa Seuraava.

Kokeen asetusten määrittely

Syötä kokeeseen tarvittavat tiedot. Määrittele, koska koe aukeaa opiskelijoille nähtäväksi ja tehtäväksi ja koska se sulkeutuu. Huomioi, että koe ei näy opiskelijoille ennen kohdassa Koe alkaa määriteltyä ajankohtaa. Voit muuttaa aikatauluja koska tahansa kokeen julkaisun jälkeen. Kokeen julkaisu ei siis vielä paljasta koetta opiskelijoille.

Ohjeet-kenttään voit halutessasi syöttää tarkemmat ohjeet koko kokeen tekemistä varten. Tähän kenttään ei kuitenkaan syötetä koekysymyksiä.

Kokeelle voi asettaa taustavärin, jotta opettajan on helpompi huomata, jos joku opiskelija poistuu sivulta esimerkiksi hakemaan tietoa kokeessa, jossa poistuminen ei ole sallittua.

Kokeen maksimipisteet ovat oletuksena kokeeseen valitsemiesi tehtävien yhteenlaskettu maksimipistemäärä. Jos kokeessasi on valinnaisia tai vaihtoehtoisia tehtäviä, tulee kokeen maksimipisteet asettaa alemmaksi kuin kokeen tehtävien yhteenlasketut maksimipisteet. Lue lisää vaihtoehtoisista tehtävistä artikkelista Vaihtoehtoiset tai valinnaiset tehtävät kokeessa.

Kokeen painoarvo määrittää tämän kokeen vaikutuksen arvosanalaskurissa suhteessa muihin kokeisiin. Kokeet, joilla on sama painoarvo, vaikuttavat kurssin loppuarvosanaan yhtä paljon niiden maksimipisteistä riippumatta.

Esimerkiksi jos Koe 1 on 40 pisteen koe ja Koe 2 on 60 pisteen koe ja kokeilla on sama painoarvo, vaikuttaa kokeen tulos loppuarvosanaan yhtä paljon. Lisätietoa arvioinnin painotuksesta ja painoarvoista on artikkelissa Arvioinnin painotukset.

Luomalla kokeelle salasanan voit varmistaa, että vain tietyt opiskelijat pääsevät kokeeseen. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Jos et kohdista koetta, voit salasanalla estää esimerkiksi muualla olevien ryhmän jäsenten pääsyn kokeeseen. Salasanan voi vaihtaa tai poistaa koska tahansa.

Koe on oletusarvoisesti kohdistettu kaikille ryhmän jäsenille. Voit valita kokeen osallistujat kohdistamalla kokeen valituille opiskelijoille samalla tavalla kuin kohdistat tehtäviäkin.

Huomaa, että kun kohdistat kokeen tietyille opiskelijoille, eivät muut näe koetta tai tehtäviä, vaikka he olisivat kokeen aiemmin tehneet. Kun poistat kohdistuksen, tehtävät ja tulokset tulevat taas näkyviin kaikille. Jos koe on siis kohdistettu esimerkiksi kahdelle opiskelijalle, ei muiden arviointitiedoissa näy tietoa kyseisestä kokeesta.

Kuvakaappaus kokeen asetuksista, joissa voi kohdistaa kokeen ja sallia jälkitarkastelun

Jos sallit kokeen jälkitarkastelun, opettajan arvioitua ja palautettua kokeen opiskelijalle tämä näkee omat vastauksensa ja mallivastaukset. Jos tätä kohtaa ei ole rastitettu, hän näkee kokeen palauduttua ainoastaan pisteet ja arvosanan.

Kokeen julkaiseminen

Valitse Julkaise oikeasta yläkulmasta. Huomioi, että julkaiseminen ei tarkoita sitä, että koe näkyy heti opiskelijoille. Näkyvyyden olet määritellyt edellisessä vaiheessa (asetuksissa kohdassa Koe alkaa). Opiskelijoille tulee kuitenkin etusivulle ja arviointinäkymään (Kokeet) tieto siitä, että koe on tulossa.

Kokeen uusiminen

Jos joku opiskelijoista on ollut pois tai haluaa muusta syystä uusia kokeen, voi kokeesta järjestää uusintakokeen. Se tapahtuu valitsemalla Kaikki kokeet -sivulta uusittavan kokeen ratasvalikosta kohta Kopioi uusintakokeeksi. Uusintakokeen tehtäviä voi tarvittaessa muokata tai vaihtaa ennen sen julkaisua.

Kokeen muokkaaminen julkaisemisen jälkeen

HUOM. Voit muokata koetta vain, jos kukaan kokeeseen osallistuvista opiskelijoista ei vielä ole lähettänyt vastauksiaan. Jos joku opiskelijoista on jo lähettänyt omat vastauksensa, eli päättänyt kokeen, ei koetta voi enää muokata. Kokeen tehtäviä tai koetehtävien pisteitä ei voi muokata kokeen päättämisen jälkeen.

Koetta voi muokata, jos kukaan opiskelijoista ei vielä ole palauttanut vastauksiaan:

  1. Valitse Kaikki kokeet ylävalikosta.

  2. Valitse haluamasi kokeen nimen kohdalta ratasvalikosta Peruuta julkaisu. Voit huoletta tehdä tämän, eikä koe katoa mihinkään. Kun koetta ei ole julkaistu, ei se näy myöskään opiskelijoille.

  3. Valitse kokeen ratasvalikosta Muokkaa ja tee haluamasi muokkaukset. Voit myös poistaa kokeesta jonkin tehtävän, jos siinä on virhe.

  4. Julkaise koe uudelleen, jotta se näkyy jälleen opiskelijoille.

Voit jälkikäteen muokata vain kokeen asetuksia eli esimerkiksi koko kokeen maksimipisteitä, kokeen nimeä, sen kohdistuksia ja sitä, näkevätkö opiskelijat vastaukset kokeen palautuksen jälkeen.

Kokeen tulostaminen

Koe on mahdollista tallentaa PDF-tiedostoksi ja tulostaa paperille, jos opiskelija haluaa tehdä sen paperiversiona.

Hakusanat

kokeen tekeminen, kokeen luominen, koetehtävät, kokeen muokkaus, kokeen julkaisu, luo uusi koe, ajastaminen

Vastasiko tämä kysymykseesi?