Studeon oppimateriaalit on suunniteltu sillä ajatuksella, että jokainen oppija tulee oppimistilanteeseen erilaisista lähtökohdista, eikä yksikään opi täysin samalla tavalla kuin toinen. Studeon oppimateriaaleissa oppija voi asettaa itselleen tavoitteet eri osa-alueilla – kuten esimerkiksi kielitiedossa tai tiedon soveltamisessa – ja seurata edistymistään niissä.
Mahdollisuus seurata omaa edistymistä tekee oppimisesta yksilöllisen prosessin, jota opettaja voi ohjata. Tavoitteena on myös ohjata oppijaa ottamaan koko ajan enemmän vastuuta oppimisestaan ja tunnistamaan, miten osaamista voi kehittää eri osa-aueilla.
Tehtävien kohdistaminen
Jokainen tehtävä on luokiteltu niiden tason mukaan perustehtäviin, syventäviin ja soveltaviin tehtäviin sekä sen mukaan, minkälaisia taitoja tehtävä on suunniteltu kehittämään.
Opettaja voi kohdistaa tehtäviä opiskelijoille ja ryhmille sen mukaan, miten yksilöt suoriutuvat erityyppisissä tehtävissä ja minkälaista harjoitusta he kaipaavat. Ohjeet tehtävien kohdistamiseen löydät täältä.
Studeon oppimateriaalien arviointinäkymässä näytetään ehdotuksena taitoja, joita kehittävistä tehtävistä oppija on suoriutunut hyvin. Näitä taitoja harjoittavissa tehtävissä voi siirtyä haastavampiin tehtäviin. Alempana näkyy niitä taitoja, joita oppijan tulisi vielä harjoitella. Tämän perusteella oppijalle voi valita perustehtäviä niistä tehtävistä, joissa harjoitellaan näitä taitoja.
Myös vertaispalautetta voi hyödyntää oppimisen eriyttämisessä. Voit kohdistaa tehtävän esimerkiksi vain kahdelle opiskelijalle, joista toinen on edistynyt ja toinen tarvitsee apua.
Eriytetyt sisällöt
Useimmissa perusopetuksen sisällöissä on helpotettu näkymä, jossa lauseita on lyhennetty ja selkeytetty. Opiskelija pääsee tarvittaessa tähän näkymään klikkaamalla hehkulamppu-ikonia sisällön vieressä.
Sisältöjä on myös eriytetty ylöspäin. Useimmissa oppimateriaaleissa on värillisiä avautuvia laatikoita, joita klikkaamalla opiskelija voidaan ohjata tutustumaan tarkemmin ja syvemmin aiheeseen. Laatikoiden värit ja otsikot ovat sarjakohtaisia.
Useimmista luvuista löytyvä Yhteenveto-laatikko taas auttaa opiskelijoita kiteyttämään asioita ja toimii myös apuna niille, joilla on haasteita lukea pitkiä tekstejä.
Opettajan omat sisällöt ja tehtävät
Opettaja voi luoda ryhmilleen ja opiskelijoilleen räätälöityjä omia sisältöjä ja tehtäviä. Tehtäviä voi jakaa myös Tehtäväpankin kautta muille saman oppilaitoksen opettajille, mikä mahdollistaa koulukohtaisen eriyttämisen ja yhteisopettamisen helpottumisen. Tuotetut sisällöt ja tehtävät tulevat näkyviin kaikissa ryhmissä, joissa oppimateriaalia käytät. Opettajan sisältöjä voi lisätä jokaisen luvun alareunasta ja tehtäviä Tehtävät-osion yläosasta.
Opiskelijan ohjaaminen eri vuosiluokkatason oppimateriaaleihin
Jos käytössä on useampien luokka-asteiden sisältöjä, niitä voi hyödyntää eriyttämisessä. Oppimateriaaleihin on mahdollista liittää sisältöjä myös toisista oppimateriaaleista. Jos esimerkiksi käytössänne on kaikki alakoulun matematiikan materiaalit, voi viidennen luokan sisältöihin liittää kertausta tarvitseville oppijoille kolmannen luokan sisältöjä ja tehtäviä. Yhdistäminen tulee tehdä käyttöönoton yhteydessä. Jälkikäteen se ei ole mahdollista.
Opettajan omaan sisältöön voi luoda linkkejä suoraan eri materiaalien sivuille. Tällöin myös opiskelijalla tulee olla kyseisten materiaalien lisenssi käytössään, jotta hän pääsee linkitettyyn oppimateriaaliin.
Hakusanat
Hakusanat
eriyttäminen, yksilöllinen oppiminen, opintopolku, hehkulamppu, eriyttävät sisällöt, kohdistaminen, lamppu, lamppuikoni, lamppusymboli