Siirry pääsisältöön

Yleistä arvioinnista

Miten opiskelijan suorituksia arvioidaan? Miten arviointi on toteutettu Studeossa?

Päivitetty yli 3 kuukautta sitten

Ohje lyhyesti

  • Näet koko ryhmän edistymisen ja suoritukset Arviointi-sivun Yhteenveto-näkymästä.

  • Yksittäisen opiskelijan tiedot saat esille klikkaamalla tämän nimeä.

Studeon oppimateriaaleja kehitettäessä yksi keskeisistä pedagogisista periaatteista on oppimisen tukeminen oppimisanalytiikalla. Opiskelusta muodostuvan datan avulla jatkuva arviointi helpottuu, ja sekä opettaja että opiskelijat saavat näkymän opiskelun etenemiseen. Jokainen tehtävä tuottaa arviointitietoa formatiivisen arvioinnin näkökulmasta. Oppimisanalytiikka toimii myös yksilöllisen oppimisen tukena auttaen opettajaa eriyttämään opetusta.

Tehtävät voi nähdä osana formatiivista arviointia, eli tehtävistä kertyviä tietoja voi käyttää osaamisen kehittämisen tukena. Kokeista ja tehtävistä muodostuvan kokonaisedistymisen myötä opettaja ja opiskelija saavat kattavaa tietoa summatiivisen arvioinnin tueksi.

Arvioinnin yhteenveto

Arviointitieto kertyy Arviointi-sivulle ja sen välilehdille. Myös opiskelijalla on oman osaamisensa osalta pääsy samaan arviointitietoon kuin opettajalla. Opiskelijan näkökulmasta arviointitiedon tarkasteluun ohjeistaa artikkeli Oman edistymisen seuraaminen.

Yhteenveto-välilehdellä näkyy opiskelijoiden edistymisen keskiarvo. Se näyttää prosentteina kaikkien opiskelijoiden edistymisen opettajan määrittelemien arvioinnin painotusten perusteella.

Edistymisen keskiarvo huomioi myös sen, ovatko opiskelijat tehneet kaikki annetut tehtävät: vaikka opiskelija olisi tehnyt osan tehtävistä virheettömästi, mutta osa tehtävistä olisi tekemättä, ei prosentti tällöin voisi olla 100. Prosenttiluku muodostuu siis tehdyistä suorituksista saaduista pisteistä, ei pelkästään suoritusten määrällisestä tekemisestä.

Painotukset vaikuttavat siihen, mikä painoarvo eri osa-alueilla on kokonaisedistymistä laskettaessa. Painotuksia voi muokata arvosanalaskurilla kokonaisarvosanaa laskettaessa.

Tehtävät

  • Tehtäviin vastaaminen tuottaa monipuolista tietoa opiskelijan osaamisesta koko opiskelun ajan.

  • Tehtävät on luokiteltu sen mukaan, millaisia taitoja niiden tekeminen harjoituttaa. Tämä mahdollistaa opiskelijan eri taitojen kehittymisen arvioinnin. Tehtävät on myös jaoteltu tason mukaan perustehtäviin, syventäviin tehtäviin ja soveltaviin tehtäviin. Voit lukea lisää tehtävien luokittelusta artikkelista Tehtävien luokittelu

Konetarkisteiset tehtävät

  • Iso osa Studeon tehtävistä on konetarkisteisia, eli ne tarkistetaan ja pisteytetään automaattisesti. Voit lukea lisää tehtävien tarkistamisesta artikkelista Tehtävien tarkistaminen.

  • Opettaja voi määritellä asetuksista, voiko opiskelija korjata tehtävien vastauksia, jos tämä ei vastaa ensimmäisellä kerralla oikein. Lue lisää artikkelista Ryhmän asetusten ja ilmoitustaulun muokkaaminen

Opettajan tekemä arviointi

  • Opettaja arvioi tehtävät, jotka eivät ole konetarkisteisia. Lue lisää artikkelista Tehtävien tarkistaminen

  • Ulkopuoliset tehtävät: ulkopuolinen tehtävä voi olla esimerkiksi jokin Studeon oppimateriaalien ulkopuolinen projekti tai suoritus. Opettaja voi antaa tehtävästä pisteitä Studeon alustalla, jolloin pisteet lasketaan osaksi kokonaisedistymistä. 

  • Opettaja voi myös antaa opiskelijalle osaamismerkkejä.

  • Opettaja voi antaa arvosanan opintokokonaisuudesta tai sen osasta arvosanalaskurilla.

Vertaisarviointi

  • Tekstitehtäviä ja matemaattisia ratkaisuja voi myös vertaisarvioida. Vertaisarviointi toimii tehtävätyypeissä mediavastaus, vapaa tekstivastaus sekä matemaattinen ratkaisu.

  • Studeossa opiskelijoiden on myös mahdollista tehdä vertaisarviointeja toiminnasta esimerkiksi ryhmätöissä. Vertaisarvioinnin tarkoituksena on tukea sisältöosaamisen lisäksi myös muiden tärkeiden taitojen kehittymistä. Näitä taitoja ovat esimerkiksi ajattelun taidot, informaatiotaidot, viestintätaidot tai luovuus.

Arvosanan antaminen

Opintokokonaisuudelle voi laskea oman kokonaisarvosanan. Laskennassa hyödynnetään opettajan määrittelemiä osa-alueiden (tehtävät, kokeet, ulkopuoliset tehtävät) painotuksia. Arvosana lasketaan Arvosanat-sivulla.

Hakusanat

jatkuva arviointi, formatiivinen arviointi, summatiivinen arviointi, oppimisanalytiikka, oppimisen seuraaminen, vertaisarviointi, arviointiyhteenveto, analytiikka

Vastasiko tämä kysymykseesi?