Studeo tarjoaa useita mahdollisuuksia mukauttaa oppimateriaalin sisältöjä ja rakennetta omaan opetukseen sopivaksi. Voit esimerkiksi muokata sisällysluetteloa ja vaihtaa lukujen järjestystä, luoda omia tehtäviä ja sisältöjä sekä määritellä arvioinnin perusteita sinulle ja oppiaineellesi sopiviksi. Myös yhteisopettaminen, ilmiöoppiminen ja ulkopuolisten suoritusten tuominen osaksi arviointia on tehty Studeossa helpoksi.
Tässä artikkelissa listataan vinkkejä Studeon tarjoamista työkaluista ja ominaisuuksista, joiden avulla voit yksilöllistää opetustasi ja saada kaiken irti digitaalisen oppimateriaalin hyödyistä.
Sisällysluettelon muokkaaminen
Voit muokata oppimateriaalin lukujen ja alalukujen järjestystä omaan opetukseesi ja aikatauluihisi sopivaksi. Yksittäisiä alalukuja tai kokonaisia osioita voi myös piilottaa opiskelijoilta.
Sisällysluettelon muokkaus tapahtuu sisällysluettelon yläosassa olevaa kynätyökalua klikkaamalla. Tarkemmat ohjeet löydät artikkelista Sisällysluettelon muokkaaminen.
Tehtävien piilottaminen
Studeon oppimateriaaleissa on valmiiksi tarjolla runsaasti laadukkaita tehtäviä, joista opettaja voi antaa tehtäväksi mieleisensä. Halutessaan opettaja voi kuitenkin myös piilottaa tehtäviä ryhmältä ja näin selkeyttää tehtävänäkymää opiskelijalle. Opiskelijakin voi suodattaa näkyville vain opettajan antamat tehtävät omasta näkymästään.
Tehtävät piilotetaan yksitellen tehtävän ratasvalikosta valitsemalla Piilota tältä ryhmältä. Voit myös piilottaa kaikki tehtävät kerralla. Artikkelista Tehtävien piilottaminen voit lukea lisää.
Omien tehtävien luominen ja Studeon tehtävien muokkaaminen
Studeon valmiiden tehtävien lisäksi voit myös luoda omia tehtäviä. Tarjolla on 12 erilaista tehtävätyyppiä, esimerkiksi aukkotehtävä, mediavastaus, matemaattinen ratkaisu, ohjelmointitehtävä ja sanaristikko. Lisätietoa tehtävien luomisesta on artikkelissa Omien tehtävien luominen ja tehtävätyypeistä artikkelissa Tehtävätyypit.
Jos löydät Studeon tehtävistä mieluisan tehtävän, mutta haluaisit muokata sitä joiltain osin omiin tarpeisiisi sopivaksi, sekin onnistuu. Voit myös kopioida ja muokata tehtäviä koetehtäviksi. Muokkaaminen tapahtuu ensin valitsemalla tehtävän ratasvalikosta joko Kopioi luonnokseksi lukuun tai Kopioi omiin koetehtäviin ja sitten muokkaamalla tehtävää. Tarkemmat ohjeet ovat artikkelissa Tehtävän kopioiminen ja muokkaaminen.
Opettajan oman materiaalin lisääminen
Voit lisätä oppimateriaalin lukuihin omaa materiaalia, kuten tekstiä, kuvia, taulukoita, linkkejä, diaesityksiä ja videoita. Tarkemmat ohjeet ovat artikkelissa Oman sisällön lisääminen.
Ilmoitustaulun käyttö
Tullessaan ryhmään sisälle opiskelija näkee aina ensimmäisenä ryhmän ilmoitustaulun, jota opettaja voi hyödyntää ja personoida monin eri tavoin. Voit esimerkiksi kirjoittaa siihen opintojakson arviointiperiaatteet, ajankohtaisia tiedotteita tai ohjeita suorituksiin. Ilmoitustauluun voi myös lisätä erilaista mediaa, kuten taulukon jakson aikataulusta ja tuntisuunnitelmasta, linkkejä, kuvia tai diaesityksiä. Ilmoitustaulun muokkaamiseen ohjeet ovat artikkelissa Ryhmän asetusten ja ilmoitustaulun muokkaaminen.
Ryhmän etusivun ilmoitustaulun lisäksi jokaisessa luvussa on oma ilmoitustaulunsa, jossa voit antaa lukukohtaisia ohjeita tai jakaa materiaalia.
Arvioinnin painottaminen dynaamisesti opintojakson aikana
Studeo tarjoaa kätevän oppimisanalytiikan työkalun, jonka avulla voit seurata opiskelijoiden oppimista. Arviointi-näkymästä näet, miten opiskelijat ovat suoriutuneet tehtävistä ja kokeista, onko ryhmässä tehty itsearviointeja tai vertaisarviointeja ja miten monipuolisia tehtäviä olet antanut. Voit muuttaa arvioinnin painotusta haluamallasi tavalla. Ohjeet Arviointi-näkymän käyttöön ja hyödyntämiseen ovat artikkelissa Yksittäisen opiskelijan arviointi.
Myös opiskelijat pääsevät seuraamaan omaa edistystään. Opiskelijoille suunnattu ohje Arviointi-sivun käytöstä on artikkelissa Oman edistymisen seuraaminen.
Ulkopuoliset tehtävät ja kokeet
Jos teetät opiskelijoilla Studeon ulkopuolisia tehtäviä tai kokeita, kuten esitelmiä, ryhmätöitä, paperikokeita, Abitti-kokeita tai muita vastaavia suorituksia, voit tuoda niiden arviointitiedot Studeoon. Näin oppiminen monipuolistuu, mutta kaikki suoritukset säilyvät kätevästi yhdessä paikassa. Samalla kaikki arviointitieto tulee osaksi oppimisanalytiikkaa, joten oppimisen reaaliaikainen seuraaminen on helpompaa sekä opettajalle että opiskelijalle itselleen.
Ulkopuolisten tehtävien lisäämiseen on ohje artikkelissa Ulkopuolisten tehtävien lisääminen ja ulkopuolisten kokeiden lisäämiseen artikkelissa Ulkopuolisen kokeen lisääminen.
Arvosanalaskurin painotukset ja parametrit
Studeon arvosanalaskurilla voit laskea opiskelijalle arvosanoja kokeista ja opintokokonaisuuksista. Eri aineissa on erilaisia tarpeita, joten voit määritellä yksilöllisesti paitsi opintojakson suoritusten painotukset myös muut parametrit, kuten läpäisyprosentin ja eri arvosanojen pisterajat. Painotuksista on kerrottu lisää artikkelissa Arvioinnin painotukset ja arvosanalaskurista artikkelissa Studen arvosanalaskuri.
Oppimateriaalien yhdistäminen
Studeossa on mahdollista yhdistellä oppimateriaaleja, poistaa lukuja ja järjestellä niitä uudelleen. Tämä mahdollistaa esimerkiksi opintojaksojen yhdistelemisen, ilmiöiden tarkastelun usean oppiaineen näkökulmasta sekä aiemmin opittujen asioiden kätevän kertauksen. Voit yhdistää saman oppiaineen materiaaleja tai lisätä esimerkiksi äidinkielen ja S2:n materiaalit yhteiseen ryhmään. Lisätietoa ja ohjeet oppimateriaalien yhdistämiseen löydät artikkelista Oppimateriaalien yhdistäminen.
Yhteisopettajuus
Samassa ryhmässä voi olla useampi opettaja. Tämä mahdollistaa yhteisopettajuuden esimerkiksi sijaisen, toisen aineenopettajan, erityisopettajan tai koulunkäyntiavustajan kanssa – jokainen ryhmään liittynyt opettaja pääsee näkemään opiskelijan suoritukset ja arviointitiedot. Opettajat voivat myös lisätä kommentteja, joten esimerkiksi historian ainekirjoitusta voi kommentoida suomen kielen opettaja kielen ja historian opettaja sisällön näkökulmasta. Molemmat voivat antaa kokonaisuudesta arvosanan oman oppiaineensa osalta.
Opettaja liittyy ryhmään samalla liittymisavaimella kuin opiskelijat. Lisätietoa on artikkelissa Toisen opettajan tai sijaisen liittäminen ryhmään.
Oppilaitoksen yhteinen sisältö
Opettaja voi myös lisätä sisältöä, joka on koko oppilaitoksen opettajien käytössä. Näin helpottuu esimerkiksi hyväksi havaittujen tehtävien, opintojaksojen kaikille yhteisten tehtävien sekä erilaisten lähtötasotestien tai vastaavien jakelu muille. Ohjeet tehtävien jakamiseen ovat artikkelissa Oman sisällön lisääminen.
Hakusanat
Hakusanat
muokkaaminen, mukauttaminen, personointi