Siirry pääsisältöön

Vinkkejä etäopetuksen tueksi

Miten hyödynnän Studeon ominaisuuksia etäopetuksessa?

Päivitetty yli 3 kuukautta sitten

Studeon alustan toimintojen hyödyntäminen

Sähköiset oppimateriaalit ja Studeon alusta mahdollistavat sujuvan etäopetuksen toteuttamisen, oppimisen hallinnan ja tiedon jakamisen.

Opiskelun hallinta

  1. Ilmoitustaululla on mahdollista jakaa linkki esimerkiksi Google meets, Zoom tai Teams -kokoukseen. Siinä voi myös kertoa tärkeät päivämäärät ja suoritukset ja antaa muuta ohjeistusta. 

  2. Opettajan antamat tehtävät näkyvät opiskelijan etusivulla. Tehtäviä ei tarvitse jakaa erikseen Wilmassa.

  3. Edistyminen tulee näkyväksi arviointisivulla niin opiskelijoille, opettajille kuin kodillekin.

Tehtävät

  1. Tehtäviä voi antaa kaikille tai kohdistaa vain tietyille opiskelijoille. Tieto uusista tehtävistä tulee opiskelijan tietoon kurssin etusivulla.

  2. Opettaja voi aikatauluttaa tehtäviä. Vastausajan voi esimerkiksi asettaa päättymään tietyn oppitunnin päätteeksi. Myös tehtävien aukeamiset eli tehtävänannot voi aikatauluttaa opiskelijoille. Tehtävän määräajan voi asettaa tehtävän ratasvalikosta.

  3. Lukukohtaiset tavoitteet löytyvät Tavoitteet-painikkeen alta ja opettajan oppaasta. Tavoitteiden asettaminen ja käsittely on erityisen tärkeää etäopiskelussa. Oppitunti- tai päiväkohtaisia tavoitteita voi lisätä myös kurssin ilmoitustaululle.

  4. Opiskelijat voivat tehdä tehtäviä myös itsenäisesti. Opettajan ei tarvitse välttämättä merkitä tehtäviä läksyksi.

  5. Opettajalla on mahdollisuus antaa palautetta jokaisesta tehtävästä. Palaute välittyy suoraan opiskelijalle.

  6. Opettaja voi luoda etäopetukseen soveltuvia omia tehtäviä ja jakaa niitä myös muiden koulun opettajien kesken.

Opiskelun arviointi

  1. Opettaja voi helposti seurata opiskelijoiden tehtävien tekemistä ja etenemistä. Myös opiskelijat itse ja tarvittaessa myös heidän huoltajansa näkevät, miten opiskelu etenee. Opiskelijoita on helpompi tukea opiskelussa, kun oppiminen tulee näkyväksi.

  2. Tehtäviä voi eriyttää eli kohdistaa arviointitiedon perusteella.

  3. Opettaja voi seurata, kuinka kauan opiskelija on viettänyt aikaa järjestelmässä. Opiskelijat-listasn asetuksista saa näkyviin opiskelijan Studeossa käyttämän ajan. Valitse Taulukon asetukset ja klikkaa näkyviin kohta Käytetty aika. Voit ottaa ruutukaappauksen näytöstä ja seurata, onko edistystä tapahtunut esimerkiksi oppitunnin tai päivän aikana.

    Kuvakaappaus Opiskelijat-listan asetuksista, jossa valittu muun muassa näytettäväksi opiskelijan käyttämä aika

Opiskeluun liittyvä viestiminen

  1. Opiskelijoille voi välittää tiedotteita ryhmän ilmoitustaulun kautta. Materiaalissa on myös lukukohtaiset ilmoitustaulut, joihin voit lisätä lukua koskevia ohjeita.

  2. Keskustelualueita voi hyödyntää laajasti muun muassa tehtävä- tai lukukohtaisissa viesteissä ja ohjeistuksissa. Keskustelualueella voi myös kysyä apua tai vinkkejä, jos ei täysin ymmärrä tehtävää.


Vertaistoiminnan avulla oppiminen

  1. Tehtävien vertaisarvioinnin avulla opettaja voi hajauttaa arviointia opiskelijoille. Vertaispalaute tukee myös oppimista: toisen vastausta arvioimalla opiskelija saa uusia näkökulmia tehtävästä.

  2. Toiminnan vertaisarviointia voi hyödyntää ryhmän ja sen jäsenten toiminnan arvioinnissa ja sitä kautta motivoida oppilaita toimimaan aktiivisesti, tavoitteiden mukaisesti ja vastuullisesti myös etäopiskelutilanteissa.

Sisältöjen rikastaminen ja muokkaaminen etäopetukseen soveltuvaksi

  1. Opettajan omaan sisältöön voi lisätä etäopetukseen soveltuvaa sisältöä. Opettajan sisällöissä voi jakaa esimerkiksi linkkejä tehtäviin. Opettaja voi myös tehdä omia tehtäviä.

  2. Ryhmän yhteisiin sisältöihin voi lisätä ryhmäkohtaista sisältöä. Huom.! Myös opiskelijat voivat tuottaa yhteisiä sisältöjä.

  3. Ruutukaappausten jakaminen oppilaille voi tehostaa oppimista etätilanteissa.

Ideoita

"Joskus opiskelijoilla on huonot verkkoyhteydet. Silloin helpottaa, kun oppimateriaalinäkymää ei tarvitse striimata, vaan riittää vaikka pelkkä ääniyhteys ja opiskelijat voivat seurata omalta koneeltaan oppimateriaalia. Ulkoiset linkit voi jakaa vaikka opettajan sisällön kautta. Jos on tarvis katsoa esim. video, kukin katsoo sen omalta näytöltään ja opettaja antaa ohjeen, kuinka monen minuutin kuluttua palataan linjoille keskustelemaan. Toinen vaihtoehto on tehdä opettajan tehtävä, jossa video- tai muu tarvittava linkki on valmiina".

- Virpi Loikkanen, oppikirjailija

"Screencastifyn avulla voi äänittää esim. historiantunnin tai kielioppitunnin, jossa hyödyntää Studeon valmiita esityksiä ja teoriaa ja jakaa videon opiskelijoille myöhemmin linkittämällä yhteiseen sisältöön. Videoita voi katsoa omaan tahtiin".

- Anna Puhakka, oppikirjailija

Hakusanat

etäopetus, vinkkejä Studeon käyttöön

Vastasiko tämä kysymykseesi?